vrijdag 28 november 2008

Nederlandse soldaten vochten mee met Operation Enduring Freedom bij strijd in Uruzgan

De Nederlandse missie in Uruzgan is opnieuw in opspraak geraakt omdat soldaten uit Nederland van de NAVO-ISAF-veiligheidsmacht begin dit jaar in Uruzgan met Amerikaanse eenheden hebben meegevochten die deel uitmaakten van Operation Enduring Freedom.

Dat heeft NOS-verslaggever Peter ter Velde in zijn boek "Kabul & Kamp Holland, Over de stad en de oorlog" geschreven. De Nederlanders kwamen de Amerikanen te hulp bij een actie in de buurt van Deh Rawod. Ter Velde baseert zijn verhaal op hoge militaire bronnen.

In januari openden de Amerikanen de aanval op de Taliban rond Deh Rawod. De Nederlanders voerden een gewonde Amerikaanse officier af en kwamen zouden vervolgens onder vuur zijn te komen liggen.

De Amerikanen rukten verder op en de Nederlanders namen daarop strategische posities in. Tien opstandelingen die voor de Amerikanen weg wilden komen werden door de Nederlanders gedood. Er werden twee Taliban gevangengenomen.

In september vorig jaar werden de Nederlandse militairen teruggedreven in het district Deh Rawod.

Toen de Nederlanders midden januari tot de tegenaanval over wilden gaan kwamen er twee Nederlandse en twee Afghaanse soldaten om het leven door eigen vuur.

Eind januari kwamen de Amerikanen met Afghaanse militietroepen te hulp. Eerst werden twee Taliban-posities heftig gebombardeerd. Daarna werden de Taliban uit de omgeving verdreven.

Nederlandse en Afghaanse militairen begonnen in februari samen met de Amerikaanse reserve-eenheid van de Commandant ISAF aan een grote operatie Pathan Ghar tegen de Taliban rond Deh Rawod in de zuidelijke provincie Uruzgan.

Opmerkelijk
De actie wordt in de media wel opmerkelijk genoemd omdat er een strikte scheiding zou bestaan tussen soldaten die aan de International Security Assistance Force (ISAF) deelnemen die wordt geleid door de NAVO en de Internationale Coalitie onder leiding van de VS.

Deze scheiding was voor de Tweede Kamer van doorslaggevend belang om in 2006 groen licht te geven aan de missie in Uruzgan.

Volgens De Volkskrant ontkende Defensie tot nu toe een rol te hebben gespeeld bij de operatie van de Amerikanen begin dit jaar.

Nu zegt Defensie dat er sprake was van een noodgeval en dat de steunverlening daarom binnen het mandaat viel.

Kamerlid Alexander Pechtold van de oppositiepartij D66 heeft het idee dat de Nederlanders een aanval uitvoerden en niet soldaten van Operation Enduring Freedom te hulp schoten.

Hij wil een overzicht van alle gevallen waarbij Nederlanders de operaties van OEF hebben bijgestaan. Hij wordt daarin gesteund door de SP.

Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen en Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm hebben laten weten dat de Nederlanders niet buiten hun boekje zijn gegaan door de Amerikanen te steunen.

Het steunen van een gewonde Amerikaan zou volgens commandant Van Uhm legitiem zijn geweest.

Het Nederlandse leger mag Amerikanen ook te hulp schieten wanneer die in het nauw zijn gedreven. Volgens het mandaat zijn dit situaties die “in extremis” worden genoemd.

Al eerder kwam de Nederlandse missie in Afghanistan in een kwaad daglicht te staan omdat Nederlandse special forces volgens het radioprogramma Argos buiten hun mandaatgebied in actie waren gekomen.

In Afghanistan zijn twee operaties aan de gang. De Coalitie die wordt geleid door de VS maakt jacht op de Taliban en leden van Al-Qaeda en leidt daarnaast agenten en militairen op.

De ISAF werd na de val van het Taliban-bewind opgericht om de nieuwe regering van president Hamid Karzai te steunen bij het brengen van veiligheid en wederopbouw, en leidt daarbij eveneens Afghaanse politie en soldaten op.

Ter Velde, die verschillende keren "embedded" bij de troepen verbleef, overhandigde zijn boek donderdag aan generaal Van Uhm en kreeg daarbij de hartelijke complimenten van de opperbevelhebber.

Zie ook
Militairen gesneuveld bij Deh Rawod
Operatie Pathan Ghar bij Deh Rawod
Vocht Nederland mee buiten mandaat?

Geen opmerkingen: